Wesito levert internet diensten aan in samenwerking met diverse netwerkleveranciers. Wij zijn in de regel geen eigenaar van de infrastructuur naar de eindklant, maar realiseren betrouwbare ethernetdiensten over deze infrastructuur van derden.
Een onderscheid tussen de verschillende diensten kan gemaakt worden op basis van de fysieke accesslaag. Traditioneel gezien worden veel WAN-verbindingen over koper via xDSL-technologie gerealiseerd en de laatste tijd wint ook glasvezel, als fysieke drager, sterk aan terrein.
1 Ethernet over DSL
Traditionele DSL-verbindingen worden standaard via ATM afgeleverd op de locatie van de klant. De nieuwe generatie DSL-diensten maakt gebruik van Ethernet om diensten aan te bieden via DSL. In sommige gevallen wordt ATM nog wel gebruikt als tussenliggende transporttechniek. Wij leveren de volgende Ethernet-over-DSL diensten: VDSL2, gebundeld SHDSL.bis, Tele2 ADSL2+ en Tele2 ADSL2+ Annex M.
Het belangrijkste voordeel van de DSL-infrastructuur is dat de benodigde koperdraadjes vrijwel overal aanwezig zijn. Het belangrijkste nadeel is echter dat er in sommige gevallen onvoldoende bandbreedte geleverd kan worden. Dit komt mede doordat bij DSL de leverbare snelheid sterk afhankelijk is van de afstand van de klant tot de wijkcentrale. In deze gevallen kan glasvezel uitkomst bieden.
2 Ethernet over Glasvezel
Alle door Wesito geleverde glasvezeldiensten maken gebruik van Ethernet voor de accesslaag. In tegenstelling tot DSL hoeft er bij glasvezel niet ingetraind
te worden: het koppelvlak is altijd 100 Mbit/s of 1 Gbit/s en soms zijn zelfs nog hogere snelheden mogelijk. De daadwerkelijke aansluitingssnelheid, ligt meestal lager dan het koppelvlak en wordt geleverd via onderliggende EVC’s (ethernet virtual circuits).
Wij leveren twee verschillende glasvezeldiensten: Fiber to the Business (FttB) en Fiber tot the Home (FttH). FttH wordt vooral door KPN/Reggefiber aangelegd in stedelijke gebieden, waarna alle klanten in dat gebied tegen lage kosten gebruik kunnen maken van het glasvezelaanbod. Het FttB aanbod is gericht op het aansluiten van losse (bedrijfs)locaties in Nederland. FttH wordt tegen lage tarieven aangeboden, maar de levering is beperkt tot de gebieden waar KPN/Reggefiber het glasvezelnetwerk aanlegt. FttB aansluitingen kunnen in heel Nederland geleverd worden, maar de kosten zijn hoger en de aansluitkosten afhankelijk van de afstand die specifiek voor deze aansluiting gegraven wordt.
3 Ethernet over Radio
Met glasvezel is in theorie elke snelheid, in heel Nederland leverbaar. In de praktijk vormen graafkosten vanaf het netwerk van de leverancier tot aan de locatie van de eindklant echter vaak een drempel. Door gebruik te maken van een straalverbinding (radio) zijn dezelfde snelheden haalbaar en kunnen de éénmalige kosten significant worden teruggebracht. Het maandbedrag ligt slechts iets hoger dan in het geval van een glasvezelverbinding waardoor dit voor bedrijven met hoge graafkosten voor glasvezel een uitkomst kan bieden. De straalverbinding is ook in te zetten voor een kortere periode, bijvoorbeeld in afwachting van de aansluiting van glasvezel of voor een tijdelijke locatie.